Abstract
Due to a close link between a proper functioning of hotels with changes in the economy, it is important to study preferences of accommodation facilities users as regards needed services and offer. This information should be used not only by managers and marketers but in particular by architects who should design buildings for the next decades. This article presents a survey on hotel users preferences on the product and services, as well as its results. The scope of the study included: location of accommodation facilities, their standard aesthetic (architectural) preferences of users, the spatial and functional arrangement. In conclusion, some very clear trends were outlined, which will be visible in the hotel industry during upcoming years in Poland. Also selected problem areas in which there is a need of increasing public knowledge were stressed.
References
Błądek, Z. (2001). Hotele: programowanie, projektowanie, wyposażanie. Poznań: Palladium; Wyd. Albus. ISBN 83-916093-0-8.
View in Google Scholar
Błądek, Z. (red.). (2010). Nowoczesne hotelarstwo: od projektowania do wyposażenia. Poznań: Palladium Architekci – Błądek, Manikowski. ISBN 9788372329592.
View in Google Scholar
Doğan, H., Nebioğlu, O., Aydın, O., Doğan, İ. (2013). Architectural innovations are competitive advantage for hotels in tourism industry?: What customers, managers and employees think about it? Procedia – Social and Behavioral Sciences, 99, 701–710.
View in Google Scholar
Jabłońska, J. (2010). Hotele – zagadnienia prawne. Świat Architektury, 7, 64–66.
View in Google Scholar
Jaremen, D.E. (2006). Ofensywa jakości dla hoteli i pensjonatów: kierunki doskonalenia jakości: metodologia badań [online, dostęp: 2015-05-08]. Jelenia Góra: Partnerstwo na rzecz Rozwoju. Nowe szanse dla transgranicznego rynku pracy i gospodarki Euroregionu Nysa. Dostępny w Internecie: http://www.vip. karr.pl/pliki/METODOLOGIA.pdf.
View in Google Scholar
Miklewski, J. (2010/2011). Pomysł na hotel. ABC Inwestycji Hotelowych. Dodatek do czasopisma Hotelarz, 18–19.
View in Google Scholar
Minguet, J., Bou, L. (red.). (2007). Hotel Design. Barcelona: Instituto Monsa de Ediciones. ISBN 8496429105.
View in Google Scholar
Obwieszczenie Ministra Gospodarki z dnia 24 stycznia 2006 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których świadczone są usługi hotelarskie. Dz.U. z 2006 r., nr 22, poz. 169 z późn. zm.
View in Google Scholar
POT. (2015). Badanie konsumentów usług turystycznych mające na celu ocenę poziomu satysfakcji turystów krajowych i zagranicznych z usług turystycznych, z których korzystali podczas podróży i pobytu w Polsce w 2014 roku. Raport końcowy dla Polskiej Organizacji Turystycznej [online, dostęp: 2010-05-08]. Warszawa: Polska Organizacja Turystyczna. Dostępny w Internecie: http://www.pot.gov.pl/do-pobrania/l/materialy-do-pobrania/badania-i-analizy.
View in Google Scholar
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Dz.U. z 2002 r., nr 75, poz. 690 z późn. zm.
View in Google Scholar
TrustYou. (2015). Witryna internetowa firmy [online, dostęp: 2015-03-08]. Dostępny w Internecie: www.trustyou.com.
View in Google Scholar
Vickers, G. (2005). 21st Century Hotel. London: Laurence King Publishing. ISBN 1856694011.
View in Google Scholar
Watson, H. (2005). Hotel Revolution. Chichester: John Wiley & Sons. ISBN 0470016809.
View in Google Scholar
Zając-Bilińska, M., Kocyłowska, K. (2010). Komentarz do ustawy. Świat Architektury, 7, 67.
View in Google Scholar
© Copyright by Małopolska School of Economics in Tarnów. The articles are available under the Creative Commons Attribution NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License