Gospodarstwa agroturystyczne, ekoagroturystyczne i ekologiczne jako czynnik rozwoju turystyki na obszarach chronionych województwa świętokrzyskiego
Okładka tom 14
PDF

Słowa kluczowe

agroturystyka
ekoturystyka
obszary przyrodniczo cenne
województwo świętokrzyskie

Jak cytować

Popławski Łukasz. (2009). Gospodarstwa agroturystyczne, ekoagroturystyczne i ekologiczne jako czynnik rozwoju turystyki na obszarach chronionych województwa świętokrzyskiego. Zeszyty Naukowe Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej W Tarnowie, 14(3), 139-152. https://doi.org/10.25944/znmwse.2009.03.139152

Abstrakt

Rozwój turystyki wiejskiej i gospodarstw ekologicznych w Polsce w ostatnich latach jest bardzo znaczący, co stwarza potrzebą pilnego zajęcia się tą problematyką. Głównym motorem rozwoju agroturystyki jest poszukiwanie przez producentów rolnych dodatkowych źródeł dochodu. Agroturystyka to nie tylko dochód dla samego rolnika świadczącego usługi, ale także rozwój pokrewnych gałęzi z tym związanych, jak: rękodzielnictwo ludowe, przetwórstwo, różnego rodzaju usługi, gastronomia, handel. W konsekwencji prowadzi do urbanizacji zawodowej mieszkańców wsi i wzbogacenia rynku pracy. Gospodarstwa ekologiczne to natomiast naturalne zaplecze dla agroturystyki. Oprócz korzyści społecznych, wyróżnić można korzyści ekonomiczne. Rozwinięcie gospodarki turystycznej w regionach rolniczych stwarza alternatywę dla zatrudnienia pozarolniczego i rozwinięcia produkcji ekologicznej.

https://doi.org/10.25944/znmwse.2009.03.139152
PDF

Bibliografia

Drzewiecki M. 1992. Wiejska przestrzeń rekreacyjna. Warszawa: Instytut Turystyki.
Zobacz w Google Scholar

Fiedor B. 2002. Podstawy ekonomii środowiska i zasobów naturalnych. Warszawa: Wyd. C.H. Beck. ISBN 83-7110-868-0.
Zobacz w Google Scholar

Górka K., Poskrobko B., Radecki W. 1995. Ochrona środowiska: problemy społeczne, ekonomiczne i prawne. Wyd. 2. Warszawa: PWE. ISBN 83-208-0976-2.
Zobacz w Google Scholar

Kowalczyk A. 2000. Geografia turyzmu. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. ISBN 83-01-13047-4.
Zobacz w Google Scholar

Machnik A. 2008. Rozwój działalności agroturystycznej w gospodarstwach rolnych. Poznań: Dom Wydawniczy Harasimowicz.
Zobacz w Google Scholar

Materiały [2008] dydaktyczne Katedry Ekonomii i Studiów Europejskich MWSE w Tarnowie.
Zobacz w Google Scholar

Niezgoda A. 2006. Obszar recepcji turystycznej w warunkach rozwoju zrównoważonego. Prace Habilitacyjne nr 24. Poznań: Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej. ISBN 978-83-7417-168-7.
Zobacz w Google Scholar

Ochrona Środowiska. 2003. Warszawa: GUS. ISSN 0867-3217.
Zobacz w Google Scholar

Piontek B. (red.). 2002. Koncepcja rozwoju zrównoważonego i trwałego Polski. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. ISBN 83-01-13787-8.
Zobacz w Google Scholar

Popławski Ł. 2009. Rolnictwo ekologiczne w opinii mieszkańców obszarów chronionych województwa świętokrzyskiego. Wrocław: Uniwersytet Ekonomiczny, w druku.
Zobacz w Google Scholar

Poskrobko B. 1998. Zarządzanie środowiskiem. Warszawa: PWE. ISBN 83-208-1162-7.
Zobacz w Google Scholar

Siekierski J. 2002. Rolnictwo i wieś polska wobec współczesnych wyzwań rozwojowych i integracyjnych. Tarnów: Wyd. Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej. ISBN 83-917312-0-0.
Zobacz w Google Scholar

Sznajder M., Przezbórska L. 2006. Agroturystyka. Warszawa: PWE. ISBN 83-208-1607-6.
Zobacz w Google Scholar

Ustawa [2004] o rolnictwie ekologicznym z dnia 20 kwietnia 2004 r. Dz. U. z 2004 r., nr 93, poz. 898.
Zobacz w Google Scholar

Wiatrak A.P. 2003. Baza agroturystyczna w Polsce i uwarunkowania jej rozwoju. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej im. H. Kołłątaja, nr 403 z. 90. Kraków: AR.
Zobacz w Google Scholar

© Copyright by Małopolska Wyższa Szkoła Ekonomiczna w Tarnowie. Artykuły są udostępniane na podstawie Creative Commons Attribution Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0 Licencja Międzynarodowa

 

Pobrania

Dane pobrania nie są jeszcze dostepne