Abstract
The development of the farm tourism and ecological farms in Poland has become significant over the past few years, which calls for the necessity to deal with this issue urgently. The main driving force of the farm tourism development is searching for additional sources of income by farm manufacturers. The farm tourism does not only mean income for the farmer himself who provides services, but it also means development of the related areas, such as: folk handicraft, processing, services of different kinds, astronomy, commerce. As a consequence, it will lead to the occupational urbanisation of villagers and labour market enrichment whereas ecological economy is the natural background for the farm tourism. Apart from the social benefits, the economic ones can be distinguished as well. Tourist economy development creates an alternative for extra-farming employment and ecological manufacture development within the agricultural regions.
References
Drzewiecki M. 1992. Wiejska przestrzeń rekreacyjna. Warszawa: Instytut Turystyki.
View in Google Scholar
Fiedor B. 2002. Podstawy ekonomii środowiska i zasobów naturalnych. Warszawa: Wyd. C.H. Beck. ISBN 83-7110-868-0.
View in Google Scholar
Górka K., Poskrobko B., Radecki W. 1995. Ochrona środowiska: problemy społeczne, ekonomiczne i prawne. Wyd. 2. Warszawa: PWE. ISBN 83-208-0976-2.
View in Google Scholar
Kowalczyk A. 2000. Geografia turyzmu. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. ISBN 83-01-13047-4.
View in Google Scholar
Machnik A. 2008. Rozwój działalności agroturystycznej w gospodarstwach rolnych. Poznań: Dom Wydawniczy Harasimowicz.
View in Google Scholar
Materiały [2008] dydaktyczne Katedry Ekonomii i Studiów Europejskich MWSE w Tarnowie.
View in Google Scholar
Niezgoda A. 2006. Obszar recepcji turystycznej w warunkach rozwoju zrównoważonego. Prace Habilitacyjne nr 24. Poznań: Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej. ISBN 978-83-7417-168-7.
View in Google Scholar
Ochrona Środowiska. 2003. Warszawa: GUS. ISSN 0867-3217.
View in Google Scholar
Piontek B. (red.). 2002. Koncepcja rozwoju zrównoważonego i trwałego Polski. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. ISBN 83-01-13787-8.
View in Google Scholar
Popławski Ł. 2009. Rolnictwo ekologiczne w opinii mieszkańców obszarów chronionych województwa świętokrzyskiego. Wrocław: Uniwersytet Ekonomiczny, w druku.
View in Google Scholar
Poskrobko B. 1998. Zarządzanie środowiskiem. Warszawa: PWE. ISBN 83-208-1162-7.
View in Google Scholar
Siekierski J. 2002. Rolnictwo i wieś polska wobec współczesnych wyzwań rozwojowych i integracyjnych. Tarnów: Wyd. Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej. ISBN 83-917312-0-0.
View in Google Scholar
Sznajder M., Przezbórska L. 2006. Agroturystyka. Warszawa: PWE. ISBN 83-208-1607-6.
View in Google Scholar
Ustawa [2004] o rolnictwie ekologicznym z dnia 20 kwietnia 2004 r. Dz. U. z 2004 r., nr 93, poz. 898.
View in Google Scholar
Wiatrak A.P. 2003. Baza agroturystyczna w Polsce i uwarunkowania jej rozwoju. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej im. H. Kołłątaja, nr 403 z. 90. Kraków: AR.
View in Google Scholar
© Copyright by Małopolska School of Economics in Tarnów. The articles are available under the Creative Commons Attribution NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License