Abstrakt
Rozwój turystyki wiejskiej i gospodarstw ekologicznych w Polsce w ostatnich latach jest bardzo znaczący, co stwarza potrzebą pilnego zajęcia się tą problematyką. Głównym motorem rozwoju agroturystyki jest poszukiwanie przez producentów rolnych dodatkowych źródeł dochodu. Agroturystyka to nie tylko dochód dla samego rolnika świadczącego usługi, ale także rozwój pokrewnych gałęzi z tym związanych, jak: rękodzielnictwo ludowe, przetwórstwo, różnego rodzaju usługi, gastronomia, handel. W konsekwencji prowadzi do urbanizacji zawodowej mieszkańców wsi i wzbogacenia rynku pracy. Gospodarstwa ekologiczne to natomiast naturalne zaplecze dla agroturystyki. Oprócz korzyści społecznych, wyróżnić można korzyści ekonomiczne. Rozwinięcie gospodarki turystycznej w regionach rolniczych stwarza alternatywę dla zatrudnienia pozarolniczego i rozwinięcia produkcji ekologicznej.
Bibliografia
Drzewiecki M. 1992. Wiejska przestrzeń rekreacyjna. Warszawa: Instytut Turystyki.
Zobacz w Google Scholar
Fiedor B. 2002. Podstawy ekonomii środowiska i zasobów naturalnych. Warszawa: Wyd. C.H. Beck. ISBN 83-7110-868-0.
Zobacz w Google Scholar
Górka K., Poskrobko B., Radecki W. 1995. Ochrona środowiska: problemy społeczne, ekonomiczne i prawne. Wyd. 2. Warszawa: PWE. ISBN 83-208-0976-2.
Zobacz w Google Scholar
Kowalczyk A. 2000. Geografia turyzmu. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. ISBN 83-01-13047-4.
Zobacz w Google Scholar
Machnik A. 2008. Rozwój działalności agroturystycznej w gospodarstwach rolnych. Poznań: Dom Wydawniczy Harasimowicz.
Zobacz w Google Scholar
Materiały [2008] dydaktyczne Katedry Ekonomii i Studiów Europejskich MWSE w Tarnowie.
Zobacz w Google Scholar
Niezgoda A. 2006. Obszar recepcji turystycznej w warunkach rozwoju zrównoważonego. Prace Habilitacyjne nr 24. Poznań: Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej. ISBN 978-83-7417-168-7.
Zobacz w Google Scholar
Ochrona Środowiska. 2003. Warszawa: GUS. ISSN 0867-3217.
Zobacz w Google Scholar
Piontek B. (red.). 2002. Koncepcja rozwoju zrównoważonego i trwałego Polski. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. ISBN 83-01-13787-8.
Zobacz w Google Scholar
Popławski Ł. 2009. Rolnictwo ekologiczne w opinii mieszkańców obszarów chronionych województwa świętokrzyskiego. Wrocław: Uniwersytet Ekonomiczny, w druku.
Zobacz w Google Scholar
Poskrobko B. 1998. Zarządzanie środowiskiem. Warszawa: PWE. ISBN 83-208-1162-7.
Zobacz w Google Scholar
Siekierski J. 2002. Rolnictwo i wieś polska wobec współczesnych wyzwań rozwojowych i integracyjnych. Tarnów: Wyd. Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej. ISBN 83-917312-0-0.
Zobacz w Google Scholar
Sznajder M., Przezbórska L. 2006. Agroturystyka. Warszawa: PWE. ISBN 83-208-1607-6.
Zobacz w Google Scholar
Ustawa [2004] o rolnictwie ekologicznym z dnia 20 kwietnia 2004 r. Dz. U. z 2004 r., nr 93, poz. 898.
Zobacz w Google Scholar
Wiatrak A.P. 2003. Baza agroturystyczna w Polsce i uwarunkowania jej rozwoju. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej im. H. Kołłątaja, nr 403 z. 90. Kraków: AR.
Zobacz w Google Scholar
© Copyright by Małopolska Wyższa Szkoła Ekonomiczna w Tarnowie. Artykuły są udostępniane na podstawie Creative Commons Attribution Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 4.0 Licencja Międzynarodowa